Dżem z dyni i pomarańczy
to mój faworyt na pyszne śniadanie. Delikatny i puszysty zarazem dżem z dyni i pomarańczy jest doskonałą alternatywą dla sklepowych przetworów.
Teraz, gdy jesień za oknami, czas na pomarańczową ucztę z dynią w roli głównej.
Dżem z dyni i pomarańczy:
3 kg dyni (liczone po obraniu)
3/4 kg cukru
Sok z trzech pomarańczy
1 kg kwaśnych jabłek
2 opakowania żel fix (opcjonalnie, jeśli mamy mało czasu na czekania aż woda odparuje)
Dynię po obraniu kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z odrobiną wody i gotujemy. Mieszamy do momentu aż dynia nie zmięknie. Międzyczasie obieramy jabłka i dokładamy do dyni. Gdy składniki będą miękkie przy użyciu blendera rozdrabniamy je na mus. Całość gotujemy na wolnym ogniu, dolewając wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cukier. W tym momencie dżem z dyni i pomarańczy staje się bardziej wodnisty, gotujemy jeszcze około godziny, nie zapominając o ciągłym mieszaniu.
Jeśli brakuje nam czasu w tym momencie dosypać można żel fix, zagotować.
Tak otrzymany dżem z dyni i pomarańczy wlewamy do słoiczków.
Od i cała filozofia.
Od i cała filozofia.
Smacznego 😀
Dżem z dyni i pomarańczy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz