Podłoże: żyzna , przepuszczalna
Podlewanie: umiarkowane.
Miejsce uprawy: Rozmaryn jest trudny do pielęgnacji, jako roślina południowa lubi miejsca słoneczne i ciepłe. W naszym klimacie trudno go utrzymać w ogrodzie, gdyż obmarza przy temperaturze poniżej -9 stopni. W uprawie domowej można na czas letni wynieść na balkon lub wsadzić do gruntu.
Rozmnażanie: Rozmaryn właściwie pielęgnowany można rozmnażać z sadzonek najczęściej wczesną wiosną i na początku czerwca. Najprostszą metodą jest wysiew nasion do pojemników z początkiem kwietnia, trzeba zapewnić ciepło i wilgotność, a za tym konieczne jest przykrycie folią. Rozmaryn bezpośrednio do gruntu wysiewa się po połowie maja
Zastosowanie w kuchni: do przyprawiania mięsa baraniego, dziczyzny, jagnięciny i wieprzowiny. Zioło to doskonale poprawia smak i aromat sosów, pizzy, marynat, kapusty włoskiej.