Miejsce uprawy: Pielęgnacja tego zioła nie jest trudna wystarczy zapewnić mu ciepło i najważniejsze jasne , słoneczne otocznie.
Podłoże: Tymianek najlepiej rośnie w glebie przepuszczalnej, próchniczej nie wapiennej.
Podlewanie: częste, gdy przeschnie podłoże.
Wysiew: z nasion bezpośrednio do gruntu w kwietniu. Najlepiej jest wysiewać w odstępach 3 tygodniowych. Wysiew w domu zaowocuje przy właściwej pielęgnacji trzeba zapewnić temperaturę nie niższą niż 20 stopni, często podlewać. Aby roślina wypuściła nowe pędy należy ją nisko przycinać. Więc jeśli chcemy wykorzystać zioło w kuchni, dbajmy o prawidłowe przycięcie, dzięki temu roślina wypuści nowe pędy.
Zastosowanie w kuchni: Tymianek stosuje się do produkcji pasztetów, kiełbas, do dań warzywnych i z drobiu. Doskonale łączy się z szałwią, majerankiem. Nie używać z rozmachem, gdyż jest bardzo wyrazista.